Jdi na obsah Jdi na menu

ZŠ CEREKVICE

Učíme se zejména od toho, koho milujeme.

Tajemství pravěkého hrobu vyřešeno

17. 10. 2023

Tajemství pravěkého hrobu vyřešeno

 

Před více než 30 000 let byli v Dolních Věstonicích pohřbeni tři muži, záhadu života a smrti těchto mužů dnes řešili šesťáci. V roce 1986 skupina archeologů objevila trojhrob z doba kamenné, jednalo se o nález století, čím více vědci hrob zkoumali, vyvstávalo více a více otázek. Kdo byli ti muži? Jaký byl jejich vztah? Proč byli společně pohřbeni?

Žákům byla v hodině dějepisu předložena zpráva z prvního archeologického zkoumání, nákres pravěkého hrobu a poznatky antropologického bádaní. Na základě těchto poznatků vymýšleli pravděpodobnou verzi okolností smrti pohřbených mužů.

K jakému závěru šesťáci došli? Muži byli pohřbeni s hlavami směřujícími na sever, aby se nemuseli koukat na místo, kde zemřeli. Někteří naopak tvrdili, že vzhlížejí ke svému kmeni. Muž vlevo měl položené ruce na svém příbuzném, protože se o něj měl v posmrtném životě starat. Jeho příbuzný byl slabší, drobnější a potřeboval pomoc. Třetího muže nejčastěji označovali žáci jako vraha dvou předcházejících mužů, zranění na lebce si měl způsobit sám, neboť neunesl tíhu svého provinění. Jejich pohřeb provázela řada rituálů, např. posypání okrem, milodary.

Co myslíte, vyřešili naši šesťáci záhadu pravěkého hrobu?

Tereza Košnarová